Bitterzout

Wat is bitterzout eigenlijk?
Scheikundig gezien is het een magnesiumzout van zwavelzuur of Magnesiumsulfaat (MgSO4). Vaak wordt het ook wel bitterzout genoemd. Wat minder bekend is het onder de naam Engels zout of Epsomzout.

Werking
Het Bitterzout is voornamelijk bekend vanwege de sterk laxerende werking. Het wordt daarom vaak ingezet ter voorbereiding van medische onderzoeken zoals bij een colonscopie of andere onderzoeken waar het belangrijk is dat de darm volledig leeg is. Ook wordt het bij sterke galkolieken toegediend voor pijnverlichting.
Tijdens een intensieve detox kuur is het belangrijk om ook de darmen goed te reinigen. Dat wordt ook vaak ontslaken genoemd. Het betekent dat afvalstoffen uit de darm verwijderd worden.
Bitterzout wordt vaak in één ademstoot genoemd met vasten en onterecht vaak hieraan gelijk gesteld. Vasten is echter veel meer dan het nemen van een bitterzoutoplossing. Het nemen van bitterzout is slechts een aanvullende reinigingsmethode bij het vasten, maar het kan ook een op zichzelf staande detox methode zijn.
Bitterzout zorgt ervoor dat het water als een dunne oplossing door de darmen heen trekt en zo de darmen reinigt. Het weekt afzettingen op de darmwand los. Deze afzettingen zijn wat men ‘slakken’ noemt. Daarna kunnen deze afzettingen afgevoerd worden.
Het bitterzout wordt opgelost in water en zo wordt een isotonische oplossing gemaakt. Dat wil zegen dat er evenveel zout in het water zit als in de cellen van ons lichaam. Een dergelijke zoutoplossing onttrekt geen vocht aan de darmwand en spoelt alleen maar door

Waar wordt het nog meer toegepast?
In de voedingsmiddelenindustrie is het ook bekend als E518. E518 valt onder de categorie zuurteregelaar. In verschillende bronnen wordt aangegeven dat het bijvoorbeeld bij de productie van bier wordt ingezet.
In de tuinbouw wordt het ingezet om magnesium tekorten bij planten aan te vullen en om boomstronken op een natuurlijke manier te verwijderen.
In de chemische industrie wordt magnesiumsulfaat ingezet voor het drogen van organische oplossingen.

Darmreiniging
In de loop van de tijd zetten giftstoffen of afvalstoffen zich af op de darmwand (de zogenaamde slakken). Dat heeft tot gevolg dat de oppervlakte van de darmwand minder functioneel wordt. Dat verhindert de opname van nutriënten. De afvoer van afvalstoffen wordt hierdoor eveneens belemmerd.
De darmreiniging kan deze laag verwijderen, waardoor de darm weer optimaal kan functioneren. Hierdoor kunnen ook gezondheidsklachten verbeteren.
Contra indicaties
Let op. Het innemen van bitterzout kan de werking van de anticonceptiepil beïnvloeden. Gebruik dus in de periode dat je bitterzout neemt andere anticonceptiemiddelen.
Bitterzout is af te raden bij colitis ulcerosa en coeliakie patiënten.
Als je medicijnen of supplementen gebruikt is het aan te raden om het bitterzout minimaal één uur vóór het innemen van deze medicatie te drinken. Het kan ook zo zijn dat na een kuur de opname van sommige medicijnen of supplementen verbetert.

Gebruik
Voor een kuur van de dunne darm gebruik je 10 tot max 30 gram (afhankelijk van het advies) bitterzout op 250 ml lauw water. Dit drink je het liefst direct na het opstaan. De smaak is niet echt prettig. Je kunt er voor een aangenamere smaak een scheutje citroen of appelsap aan toevoegen.
Het gebruik van bitterzout kun je het beste toepassen vlak vóór een intensieve reinigingskuur en de eerste dagen daarvan. Bitterzout nooit langer dan een week gebruiken.
De bitterzout heeft als voordeel ten opzichte van een klysma of hoge darmspoeling dat deze ook de dunne darm reinigt.
De bitterzout reinigt mede de dikke darm, maar niet zo efficiënt als een darmspoeling. Het is aan te bevelen om via de darmspoeling zo snel mogelijk de afvalstoffen te verwijderen die door het gebruik van de bitterzout vrijkomen.
Het beste is om de bitterzout kuur te combineren met een dikke darmspoeling, tijdens de sap -vasten
het liefst elke dag. Het moet natuurlijk niet elke dag, het mag bijvoorbeeld ook op de tweede en laatste dag.

Je kunt de darmspoeling (klysma) later ook weer toepassen na een groente, fruit of sap -dag doe het dan aan het einde van de dag of de volgende ochtend.